متاسفانه امروزه بیماری های مقاربتی بسیار گسترش پیدا کرده است و تمام افرادی که به این بیماری ها مبتلا می شوند به لحاظ جنسی فعال هستند. شایع ترین بیماری های مقاربتی از طریق تماس جنسی منتقل می شود. تماس جنسی صرفا ناحیه تناسلی در نظر گرفته نمی شود این ویروس یا باکتری می تواند از طریق دهانی مهبلی و مقعدی نیز منتقل شود.
بسیاری از این بیماری ها دارای علامت و نشانه می باشند و برخی دیگر کاملا بدون هیچ نشانه ای در بدن افراد به شکل نهفته باقی می مانند و بدون اینکه فرد مبتلا از وجود بیماری آگاه باشد آن را به شریک جنسی خود منتقل می کند.
در این مقاله قصد داریم در مورد بیماری های مقاربتی یا جنسی به بحث بپردازیم. انواعی از بیماریی هایی که از طریق جنسی منتقل می شود شامل موارد ذیل می باشد که به شرح بیماری علائم و درمان هر یک از آنها پرداخته می شود:
بیماری تریکوموناس و علائم آن
بیماری تریکومونا در اکثر موارد از آقایان به خانم ها منتقل می شود و ۷۰ درصد مواقع انتقال دهنده مردها می باشند. یکی از علائم بسیار شایعی که این بیماری دارد وجود ترشحات چرکی کف آلوده در خانم ها می باشد که معمولا پس از انجام معاینه توسط متخصص زنان و زایمان مشخص می شود. علائم همراهی که به دنبال این ترشحات وجود دارد علائم ادراری می باشد که شامل تکرر ادرار و درد هنگام ادرار است.
درمان بیماری تریکومونا
از جمله روش های درمانی برای این بیماری در نظر گرفته می شود تجویز قرص های مترونیدازول می باشد که بر اساس تشخیص و نظر پزشک زنان می باشد . نکته قابل توجه اینکه درمان باید هم برای خانم صورت گیرد هم برای شریک جنسی و حتما باید به طور همزمان برای هر دو طرف انجام شود اگر یک طرف درمان نشود درمان هیچ سودی ندارد. معمولا پس از مصرف علائم بهبود پیدا می کند. یکی از روش هایی که به منظور پیشگیری از انتقال بیماری مقاربتی استفاده از کاندوم می باشد.
سرویکس یا زخم دهانه رحم
سرویکس یا زخم دهانه رحم یکی از جدی ترین بیماری های مقاربتی می باشد. سرویسیت زخمی است که در این زخم ممکن است یک سری تغییرات سلولی ایجاد شود. بنابراین اگر زخمی در دهانه رحم دیده شود ترجیح بر این است که ابتدا نمونه برداری صورت گیرد تا مشخص شود که آیا تغییرات سلولی وجود دارد یا خیر و اگر این تغییرات وجود دارند خوش خیمی و یا بدخیمی این زخم مشخص شود. اگر در ناحیه تناسلی خانمی زخمی مشاهده شود و اگر این زخم بدون سوزش و خارش و دردی باشد باید به وجود بیماری سرویست شک کرد.
علائم بیماری سرویست
این بیماری بر اساس علائمی که دارد می تواند موجب بروز ترشحات چرکی، لکه بینی و خونریزی بالافاصله پس از نزدیکی جنسی شود این یک علامت شایع برای برای بیماری سرویسیت می باشد. علائم همراه این بیماری علائم ادراری می باشد یعنی وجود درد هنگام دفع ادرار.
درمان زخم دهانه رحم
با توجه به اینکه نمی توان به یک باره مصرف دارو را آغاز کرد باید در ابتدا بررسی های لازم انجام شود و پس از اینکه عدم وجود مشکل مشخص شد براساس علائم موجود درمان را آغاز کرد. اگر سرویسیت درمان نشود، یا دیرتر تشخیص داده شود و پیگیری نشود ممکن است موجب بروز بیماری التهابی لگن شود که این بیماری به دنبال عدم درمان سرویسیت می باشد.
بیماری التهابی لگن
در صورت ابتلا به بیماری التهابی لگن علائمی در خانم بروز می کند که این علائم شامل کمر درد، درد زیر شکم و حساسیت به دستگاهی که جهت معاینه داخل دهانه رحم گذاشته می شود. بر اساس طیفی که این بیماری دارد که آیا شدید یا خفیف است درمان به صورت سرپایی یا بستری صورت می گیرد. اگر بیماری التهابی لگن بسیار دیر تشخیص داده شود و به هر طریقی وجود آبسه در لگن مشخص شود باید با جرماحی و بستری فرد در بیمارستان این بیماری درمان شود.
تبخال تناسلی
از جمله زخمی هایی که در ناحیه تناسلی ایجاد می شود تبخال تناسلی می باشد. عامل این بیماری ویروس هرپس می باشد. تبخال تناسلی اغلب خود را به شکل وزیکولی می باشد. این وزیکول ها زخم هایی هستند که حاوی مایعی داخل آن می باشد و با درد شدید همراه است. شایع ترین علامتی که این بیماری در خانم ها دارد درد می باشد.
به منظور درمان بیماری تبخال تناسلی، بر اساس تجویز و نظر پزشک و بررسی علائم موجود قرص های آسیکلوویر به بیمار تجویز می شود.
زخم شانکروئید
زخم دیگری که در ناحیه تناسلی خانم ها باید بررسی و تشخیص داده شود زخم شانکروئید می باشد. این زخم خود را به صورت یک یا چند زخم سطحی بر روی پوست نشان می دهد. اگر این زخم در ناحیه تناسلی دیده شود و علاوه بر این زخم در ناحیه کشاله ران نیز یک اِدِم و ورمی دیده شود به وجود این زخم می توان شک کرد. اغلب درمان تمام زخم های تناسلی با آنتی بیوتیک های وسیع الطیف می باشد و قابل درمان و راه پیشگیری با استفاده از کاندوم می باشد.
زگیل تناسلی و راه های انتقال آن
یکی از زخم هایی بسیار مسری دیگری که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود و اکثر خانم ها با شکایت از این بیماری به پزشک زنان مراجعه می کنند زگیل تناسلی می باشد. HPV یا زگیل تناسلی یک بیماری شایع مقاربتی، تظاهرات بالینی خود را در ناحیه تناسلی به صورت زگیل های ریز نشان می دهند. این زگیل ها گاه ممکن است به صورت تک تک و پراکنده و گاه به صورت گل کلمی روی ناحیه تناسلی بروز می کند.
مهم است بدانیم این ویروسی که موجب بروز بیماری HPV می شود تنها از راه مخاط دستگاه تناسلی منتقل می شود این ویروس مانند HIV از راه پوست قابل انتقال نیست مگر اینکه روی پوستی که تماس پیدا می کند خراشی وجود داشته باشد.
تیپ های مختلف زگیل تناسلی
زگیل تناسلی تیپ های مختلفی دارد و ممکن است خطرناک یا بی خطر باشند :
نوعی از زگیل تناسلی که خطرناک نیست و فقط موجب بروز ضایعات بر روی پوست می باشد نوع ۶ و ۱۱ می باشد.
نوع خطرناک و سرطانی این ویروس ۱۶ و ۱۸ می باشد و زمانی که پس از نمونه برداری از ضایعات مشخص شود پیگیری های لازم باید صورت گیرد و بیوپسی و کولپوسکوپی رحم انجام شود و براساس درجه ای بیماری درمان ادامه پیدا کند.
درمان زگیل های تناسلی
درمان در خانم های بارداری و غیر باردار متفاوت است. در خانم های باردار زگیل تناسلی تنها با اسید با محلول پودوفیلین صورت می گیرد اما در خانم هایی که باردار نیستید غیر از روش محلول اسیدی می توان از روش های لیزر و جراحی نیز جهت درمان زگیل تناسلی بهره گرفت.
راه های ارتباطی با دکتر ندا حاجیها متخصص زنان و زایمان :
- تهران، جردن، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، پلاک ۱۸۲، طبقه ۴، واحد ۱۳
- ۰۲۱۸۸۱۹۵۸۳۱
- صفحه اینستاگرام
- info@drhajiha.com