یکی از اقدامات بسیار مهم در طول زندگی هر فرد اقدام برای بارداری می باشد. اگر تصمیم شما در رابطه با فرزنددار شدن قطعی است برای گذراندن یک بارداری همراه با آرامش و در نهایت داشتن فرزندی سالم لازم است تا اقداماتی پیش از بارداری انجام دهید.
در میان ممکن سوالاتی برای شما مطرح شود که قبل از بارداری چه باید کرد؟ مهم ترین اقدامات پیش از بارداری چیست؟ بهترین زمان بارداری چه موقع است؟
در این مقاله با اقدامات ضروری قبل از بارداری آشنا خواهید شد.
در جلسات اولیه مشاوره با پزشک زنان چه مواردی بررسی می شود؟
معمولا بهترین زمان جهت اقدام به بارداری ۶ ماه قبل از بارداری می باشد. قبل از اقدام به بارداری جهت انجام معاینات پیش از بارداری مراجعه به یک متخصص زنان و زایمان الزامی می باشد. معمولا در جلسه اول مشاوره یک خانم با پزشک زنان خود مواردی از قبیل قد، وزن و فشار خون مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین سوالاتی در مورد مشکلات جسمانی، فامیل بودن یا نبودن با همسر، آیا داروی خاصی مصرف می شود یا خیر و همینطور سوالاتی در باره اعتیاد به مواد مخدر و استعمال دخانیات از خانم پرسیده می شود. زیرا تمام این موارد می تواند در یک بارداری سالم بسیار تاثیر گذار باشد و یا ممکن است موجب بروز ناهنجاری های جنینی شود.
انجام آزمایشات قبل از بارداری
خانمی که جهت بارداری اقدام می کند در صورتی که به بیماری های مزمن نظیر آسم، دیابت و فشار خون قابل کنترل دچار باشد، پزشک زنان او را به یک متخصص ارجاع می دهد. همچنین پزشک برای بررسی وضعیت سلامتی خانم آزمایشاتی را درخواست می دهد و قرص های ویتامین یا مولتی ویتامین را تجویز می کند و از به روز بودن واکسیناسیون خانم برای تعیین میزان ایمنی بدن در برابر بیماری هایی مانند آبله مرغان و سرخجه اطمینان پیدا می کند.
انجام آزمایش های ژنتیک پیش از بارداری
اگرچه انجام آزمایش های پیش از بارداری اجباری نیست و هزینه زیادی نیز دارد اما اگر سابقه وجود بیماری های ژنتیکی در خانواده شما وجود دارد و توان پرداخت هزینه این آزمایشات را دارید بهتر است برای اطمینان از سلامت جنین آزمایشات ژنتیکی پیش از بارداری را انجام دهید. شاید این آزمایشات مهم ترین اقدامی باشد که برای برای اطمینان از سلامت فرزندتان انجام می شود که می توانید تنها با ارائه یک نمونه براق دهان یا خون توسط خود شما و یا همسرتان این آزمایش را انجام دهید.
مصرف ویتامین ها و فولیک اسید پیش از بارداری
مصرف مکمل فولیک اسید به مدت یک ماه پیش از بارداری و ادامه مصرف آن در طول دوران بارداری بسیار مهم است. با مصرف روزانه میزان مشخصی از فولیک اسید در این زمان و در سه ماهه اول بارداری احتمال ابتلای جنین را به نواقص مادرزادی کاهش می دهد.. توصیه بر این است که جهت مصرف مولتی ویتامین ها در دوران پیش از بارداری حتما با پزشک متخصص مشاوره های لازم صورت گیرد.
پرهیز از استعمال دخانیات یا مواد مخدر
اگر سیگار میکشید و مواد مخدر مصرف می کنید بهتر است هر چه زودتر مصرف آن را ترک کنید. کشیدن سیگار و مصرف مواد مخدر احتمال سقط جنین، زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزنی کمتر از وزن طبیعی می شود. در این زمان باید از مصرف بیش از حد نوشیدنی های حاوی الکل نیز خودداری کنید. بهتر است پیش از بارداری مصرف نوشیدنی های الکی به طور کل باید کنار گذاشته شود.
مراجعه به دندانپزشکی قبل از بارداری
بهتر است پیش از بارداری جهت بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان به یک دندانپزشک مراجعه شود. زیرا انجام اقدامات دندانپزشکی در دوران بارداری می تواند برای مادر باردار محدودتر می شود و او را آزار می دهد.
اصلاح رژیم غذایی
هنوز زمان آن نرسیده که میزان مصرف مواد غذایی خود را افزایش دهید. اما باید با مصرف غذاها و مواد مغذی بدن خود را برای یک بارداری سالم آماده کنید. سعی کنید روزانه دو پیمانه معادل یک فنجن میوه و دو پیمانه و نیم سبزیجات مصرف کنید. غلات کامل غذاهای سرشار از کلسیم نظیر شیر و ماست و انواع مواد غذایی حاوی پروتئین نظیر لوبیا، آجیل و دانه های حاوی سویا و مورغ و گوشت را در رژیم غذایی خود جای دهید. همچنین توصیه می شود خانم هایی که در سنین باروری هستند از مصرف ماهی غافل نشوند.
رسیدن به وزن مناسب و ایده آل
داشتن شاخص توده بدنی یا BMI بسیار کم یا بسیار زیاد موجب می شود بارداری مشکل تر شود. تناسب اندام پیش از بارداری سالمی داشته باشید.
تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات
یک برنامه ورزشی برای خود تعیین و آن را دنبال کنید تا زمانی که باردار می شوید بدن سالم و مناسبی داشته باشید. برنامه ورزشی صحیح شامل روزانه ۳۰ دقیق یا بیشتر ورزش های ملایم مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و بدنسازی در اغلب روزهای هفته است.
دوری از آلودگی های محیطی
قبل از بارداری باید از ابتلا به بیماری های عفونی پیشگیری کرد. به خصوص بیماری هایی که می توانند به فرزند آینده شما آسیب برسانند. همچنین به خاطر داشته باشید برخی مواد شوینده ، آفت کش ها، حلال های موجود در آب آشامیدنی لوله های قدیمی می توان بر روی جنین در حال رشد نیز خطرناک باشد.
تحت نظر گرفتن زمان تخمک گذاری و عادت ماهانه
برخی زنان هنگامی که تصمیم به باردار شدن میگیرند با قطع کردن قرض های ضد بارداری منتظر بارداری می مانند. گروه دیگر با محاسبه و ثبت تاریخ های عادات های ماهانه و تحت نظر گرفتن علائم آن سعی در مشخص کردن روزهایی از ماه دارند که باروری آنها بیشتر است.
انجام تست های غربالگری سرطان دهانه رحم
یکی از اقدامات بسیار مهمی که باید حتما قبل از بارداری انجام شود تست سرطان دهانه رحم به وسیله تست پاپ اسمیر می باشد. انجام این تست برای خانم های جوان معمولا سالی دو بار انجام می شود. همچنین ممکن است معاینه لگن نیز برای شما انجام شود.
کلام پایانی
توجه به سلامت روانی و وضعیت جسمانی از نظر اینکه چه عوامل خطری می تواند بر میزان شانس موفقیت شما در یک باروری سالم نقش بسیار مهمی دارد. به همین منظور یک سری استانداردهایی تعریف شده که توصیه می شود بر اساس مراقبت های لازم صورت گیرد. در این راستا مشورت با یک متخصص زنان و زایمان خوب می تواند با توصیه ها و انجام آزمایشات لازم قبل از اقدام به بارداری در داشتن یک دوره بارداری سالم و در نهایت سلامت جنین کمک بسیار شایانی کند.
راه های ارتباطی با دکتر ندا حاجیها متخصص زنان و زایمان :
- تهران، جردن، بالاتر از میرداماد، نبش کوچه آناهیتا، پلاک ۱۸۲، طبقه ۴، واحد ۱۳
- ۰۲۱۸۸۱۹۵۸۳۱
- صفحه اینستاگرام
- info@drhajiha.com