فیبروم رحم و علائم آن
فیبروم رحم شایع ترین توده های رحم می باشند که خوشبختانه اغلب توده های خوش خیم تلقی می شوند و گرایش آنها به بدخیمی بسیار کم است. توده های خوش خیم رحم یا فیبروم که اصطلاحا میوم هم به آنها گفته می شود در بخش های مختلفی از رحم مانند دیواره داخلی یا خارجی رحم رشد میکنند. اگر فیبرومها در خارج از رحم رشد کنند میتواند بر روی اندامهای تحتانی بدن مانند روده، مثانه، معده و حتی کلیه نیز تحت تاثیر قرار دهد. فیبروم ها معمولا درمان دارویی ندارند و صرفا زمانی نیاز به درمان پیدا می کنند که بیمار دچار علائم خاصی شود.
علائم وجود فیبروم رحم
معمولا این فیبروم ها با علائمی همراه هستند که اغلب شامل موارد زیر است:
✅ دردهای لگنی
✅ تکرر ادرار
✅ اشکال در دفع و یبوست
✅ احساس درد هنگام نزدیکی
✅ خونریزی های شدید و طولانی مدت در دوران قاعدگی
چه کسانی به فیبروم رحم مبتلا می شوند؟
از آنجاییکه فیبروم های رحمی یکی از شایع ترین بیماری ها در بین خانم ها می باشد، هر خانمی ممکن است در طول زندگی خود به فیبروم رحم مبتلا شود. اما گاهی اوقات این فیبروم ها به قدری کوچک و بدون علامت هستند که فرد هیچ وقت از وجود آن در بدن خود مطلع نمی شود.
با پیشرفت های فراوانی که امروزه در حوزه تشخیص بیماری ها صورت گرفته است، اما هنوز علت به وجود آمدن فیبروم رحم مشخص نیست اما به نظر می رسد رشد این فیبروم ها وابسته به ترشح هورمون های زنانه در بدن باشد.
عوامل دیگری ممکن است در بروز این فیبروم ها تاثیر گذار باشد که شامل:
✅ حاملگی
✅ سابقه خانوادگی
✅ قاعدگی زودرس
✅ مصرف بیش از حد قرص های جلوگیری از بارداری
روش های تشخیص فیبروم رحم
برای درمان این بیماری در وهله ی اول تشخیص آن از اهمیت بالایی بستگی دارد که در ادامه روش تشخیص فیبروم رحم را بررسی خواهیم کرد.
یکی از روش های تشخیص این بیماری سونوگرافی می باشد که با استفاده از امواج صوتی که دارای فرکانس بالایی می باشند تصاویر درون رحم را مشاهده کرده و با استفاده از این تصاویر می توان وجود یا عدم وجود فیبروم در رحم را تشخیص داد. سونوگرافی یا از طریق شکم و یا از طریق واژینال با توجه به شرایط فرد انجام خواهد شد.
برای برخی از افراد این سوال پیش می آید که بهترین زمان برای سونوگرافی جهت تشخیص فیبروم چه زمانی می باشد؟ که در این خصوص باید گفت بهترین زمان بعد از اتمام قاعدگی است.
روش های پیشگیری از ابتلا به فیبروم رحم
آیا روشی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری فیبروم رحم وجود دارد؟ در این خصوص باید گفت که برخی از عوامل که موجب بروز این بیماری می شوند با روش هایی قابل کنترل می باشد و با رعایت نکاتی می توان از بروز آن جلوگیری کرد در ادامه این روش ها را بررسی خواهیم کرد.
رعایت رژیم غذایی مدیترانه ای
یکی از روش هایی که موجب کاهش احتمال ابتلا به بیماری فیبروم رحم می شود، مصرف مواد غذایی مدیترانه ای می باشد و بدین منظور توصیه می شود که افراد از رژیم غذایی شامل سبزیجات تازه و پخته شده، مصرف میوه ها، حبوبات و ماهی پیروی کرده و از مصرف مواد غذایی مانند گوشت گاو، ژامبون، گوشت بره و به طور کل گوشت های قرمز پرهیز کنند.
خودداری از مصرف نوشیدنی های الکلی
یکی از عواملی که منجر به افزایش احتمال ابتلا به فیبروم رحم می شود، مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی می باشد چرا که این موضوع موجب افزایش هورمون های موثر در رشد فیبروم و همچنین التهاب خواهد شد. بنابراین توصیه می شود که افراد مصرف الکل را کاهش داده و یا از مصرف آن پرهیز نمایند.
متعادل کردن استروژن ها
یکی از عوامل موثر در ابتلا به فیبروم رحم افزایش میزان استروژن می باشد و به همین دلیل باید میزان استروژن ها با روش هایی از قبیل کاهش وزن و خودداری از استفاده از مواد شیمیایی در حالت تعادل باشد.
کنترل فشار خون
افزایش فشار خون خود عاملی برای ابتلا به فیبروم رحم می باشد و به همین دلیل باید همیشه تحت کنترل باشد و در صورتی که دارای فشار خون می باشید برای کاهش آن اقداماتی از قبیل کاهش مصرف نمکُ خودداری از مصرف غذاهای فرآوری شده، ورزش کردن و خودداری از مصرف دخانیات را انجام دهید.
مصرف ویتامین D
یکی از روش هایی که به منظور پیشگیری از ابتلا به فیبروم رحم می توان انجام داد، مصرف کافی ویتامین D می باشد که بدین منظور می توان از مواد غذایی شامل زرده ی تخم مرغ، شیر، پنیر، غلات غنی شده، آب پرتقال، ماهی و روغن کبد ماهی کاد استفاده کرد و همچنین در مقابل نور آفتاب قرار گرفت که خود دارای مقدار زیادی ویتامین D می باشد.
فیبروم رحم چگونه درمان میشود؟
در صورتی که فیبروم یا میوم رحمی که به طور اتفاقی در سونوگرافیهای یک خانم کشف شده، مشکلی برای او ایجاد نکند و علامتی نداشته باشد، درمانی خاصی برای فیبروم اتخاذ نمی شود، اما گاهی ممکن است این فیبروم ها بزرگ شوند یا در محلهایی از رحم قرار گیرند که از رشد جنین در دوران بارداری جلوگیری کنند یا خونریزی ایجاد کنند. در این هنگام درمان فیبروم رحم ضرورت پیدا می کند.
به طور کلی فیبروم ها هیچ درمان دارویی ندارند اما گاهی ممکن است متخصص زنان به خانمهایی که در سنین بالاتر هستند، آمپول های یک ماهه یا سه ماهه از سوی تجویز کند تا از رشد فیبروم جلوگیری کرده و فیبروم را کوچکتر کند.
مصرف قرص های ضدبارداری تاثیری بر روی فیبروم ندارندد اما از آنجاییکه منشا تشکیل فیبروم ها هورمونی است ممکن است مصرف این قرص ها برخی از فیبروم ها را بزرگتر کند.
تا فیبروم از بدن خارج نشود، به پاتولوژی فرستاده و بررسی نشود مشخص نمی شود چه نوع هورمونی موجب تشکیل فیبروم شده است.
فیبروم رحم و کیست تخمدان چه تفاوت ها و شباهت هایی دارند؟
فیبروم ها تنها در داخل رحم رشد می کنند و در داخل تخمدان نیستند. بسته به محل رشد فیبروم ها ممکن است برخی از آنها لوله های فالوپ را درگیر کنند و موجب ناباروری شده و بارداری را به تعویق بیندازند.
اما هم کیست تخمدان و هم فیبروم ها منجر به بزرگ شدن شکم و ایجاد درد در ناحیه لگن می شوند. با توجه به اینکه دام قسمت از بدن شما درد می کند متخصص زنان می تواند تشخیص دهد که مشکل شما وجود کیست است یا فیبروم. بنابراین با وجود هرگونه احساس درد و ناراحتی فورا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
سوالات متداول فیبروم رحم
بله. تغذیه و رژیم غذایی مناسب یکی از عوامل مهم در خصوص ایجاد فیبرومهای رحمی است. خوردن بیش از حد غذاهای شیرین، گوشت، کربوهیدرات ها مواد غذایی مثل کیک، شیرینی، دوناتها، نوشابه، چیپس و سوسیس و کالباس از عواملی هستند که احتمال ایجاد فیبروم ها را بالا می برند.
بسیاری از فیبروم ها هستند که علائمی نداشته و حتی انقدر کوچک هستند که شاید نیازی به دررمان نداشته باشند و خود به خود از بین بروند. بسیاری دیگر از فیبروم ها با درمان های دارویی قابل برطرف شدن هستند. داروهای ضد التهاب مثل ایبوبروفن و مفنامیک اسید نشانه های فیبروم را از بین برده و این داروها می تواند باعث جلوگیری از رشد فیبرومها و باعث کوچک شدن آنها بشود.
نتیجه گیری
فیبروم رحم جزء توده های خوش خیم رحم می باشند در اکثر مواقع مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند. اما خانم هایی که به فیبروم مبتلا هستند باید به این نکته دقت کنند که حتما باید تحت نظر بهترین متخصص زنان و زایمان باشند. هر شش ماه یک سونوگرافی لازم را انجام دهند تا به صورت مداوم فیبروم رحم مورد بررسی قرار گیرد. سعی بر این است تا جایی که ممکن است با درمانهای هورمونی در صورت امکان و بسته به نوع و محل قرار گیری فیبروم ها، درمان را آغاز کرد اما در صورت نیاز و بر اساس صلاح دید پزشک ممکن است از روش جراحی فیبرومها استفاده شود.