زایمان طبیعی
در زایمان طبیعی، نوزاد از راه واژن و انقباضات انجام شده در رحم مادر به دنیا می آید، انقباضاتی که باعث گشاد شدن دهانه رحم و تسهیل روند به دنیا آمدن نوزاد می شوند.
زمانی که مادر انتخاب می کند فرزند خود را به روش طبیعی به دنیا آورد هم می تواند به صورت اپیدورال و هم به صورت کاملا طبیعی زایمان کند. در روش اپیدورال مادر بی حس می شود و هیچ دردی را حس نمی کند و زمانی که کاملا برای زایمان آماده باشد فقط کمی فشار بیاورد اگر کودک خارج نشود، پزشک از دستگاه وکیوم استفاده می کند البته این کار ممکن است برای نوزاد خطرناک باشد اما اگر پزشک مهارت داشته باشد هیچ کدام از این روش ها خطری برای نوزاد ایجاد نمی کند.
محتوا
تجربه زایمان طبیعی
بهترین شرایط برای زایمان طبیعی
در صورتی که خانمی قصد انجام زایمان طبیعی داشته باشد، مهم است تا با مشورت با متخصص زنان از ایمن بودن این روش زایمان اطمینان حاصل نماید. خانم های دارای شرایط زیر، گزینه های بسیار مناسبی برای زایمان طبیعی هستند.
- زایمان فرزند اول
- طی شدن سی و هفت هفته بارداری به طور کامل
- عدم ابتلا به بیماری خاص
- داشتن وزن بدنی متعادل در دوران بارداری
چه کسانی مناسب زایمان طبیعی نیستند؟
در برخی موارد، احتمال بروز عوارضی حین زایمان وجود دارد. به همین خاطر پزشک به بررسی تمام جوانب پزشکی خواهد پرداخت. مواردی از قبیل:
- احتمال چند قلوزایی
- زایمان قبل از هفته سی و هفتم
- وزن بدنی در دوران بارداری
- عوارض بارداری مانند دیابت بارداری و یا مسمومیت بارداری
- احتمال به دنیا آمدن نوزاد با پا
- وجود بیماری های خاص در مادران همچون هموروئید
- پایین نیامدن سر نوزاد
- افرادی که سابقه دوبار سزارین دارند
- شرایط خاصی که اکسیژن رسانی به نوزاد خوب نباشد و سلامت او به خطر بیفتد.
- وزن بالای نوزاد و مادر (اگرنوزاد یا مادر وزن خیلی بالایی داشته باشند باید زایمان به روش سزارین صورت بگیرد)
- سابقه داشتن سقط جنین به طور مکرر
- سابقه جراحی های مادر مثل جراحی دهانه رحم
بیشتر بخوانید: گره خوردن بند ناف جنین و هر آنچه که از آن باید بدانید
مزایای زایمان طبیعی
زایمان طبیعی در بدن مادر، طور غریزی و بدون نیاز به داروی پزشکی انجام می شود، به همین خاطر مادر در طول زایمان انرژی بیشتری دارد. برخی از مزایای زایمان طبیعی عبارت است از:
- امکان همراهی همسر در این نوع زایمان وجود دارد
- به دلیل تماس بدنی مادر و نوزاد بلافاصله بعد از زایمان، مادر راحت تر می تواند به نوزاد خود شیر بدهد
- مادر بعد از زایمان مشکلی در انجام کارها از جمله راه رفتن، استحمام و بغل کردن نوزاد خود نخواهد داشت. راه رفتن مادر به پیشگیری از یبوست که یکی از عوارض زایمان است، کمک می کند.
- از آن جایی که به مادر داروی مسکنی داده نمی شود، هیچ گونه مشکل حساسیتی وجود نخواهد داشت.
فیلم زایمان طبیعی با همراهی همسر
مرحله به مرحله زایمان طبیعی
هر خانمی قطعا تجربه متفاوتی از زایمان طبیعی خواهد داشت. حتی زمان زایمان نیز برای هر فرد متفاوت است. اما زایمان طبیعی، مراحلی دارد که در این جا به بررسی خواهیم پرداخت. فیلم مراحل زایمان طبیعی را نیز در صفحه مرتبط ببینید.
مرحله اول: زایمان اولیه و فاز فعال زایمان
مرحله اول زایمان زمانی است که مادر انقباضاتی را در رحم خود احساس می کند، انقباضاتی که باعث گشاد شدن دهانه رحم می شود. این انقباضات به حرکت نوزاد به سمت کانال تولد کمک می کنند. این مرحله، طولانی ترین مرحله زایمان است و به دو فاز اولیه و فعال تقسیم می شود.
فاز اولیه زایمان
در این مرحله، دهانه رحم گشاد می شود و انقباضات در دهانه رحم آغاز خواهد شد. با گشاد شدن واژن، ترشحات شفاف و صورتی رنگی از واژن مشاهده می شود. در خصوص مدت زمان این مرحله باید گفت که این مرحله می تواند از چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کند.
در بسیاری از خانم ها این انقباضات مشکلی را ایجاد نمی کند، بلکه مادر باید در این مرحله، آرامش خود را حفظ کند. کارهایی که انجام شان در این مرحله توصیه می شود، عبارتند از:
- راه رفتن و پیاده روی
- استحمام و دوش گرفتن
- گوش دادن به موسیقی آرام
- انجام تکنیک های تنفس
- تغییر پوزیشن
فاز فعال زایمان
در این مرحله، دهانه رحم به میزان شش تا ده سانتی متر گشاد می شود. انقباضات شدیدتر و منظم تر خواهد شد. ممکن است برخی مادران افزایش فشار در پشت بدن خود را احساس کنند. فاز فعال زایمان در حدود چهار تا هشت ساعت طول می کشد و دهانه رحم هر ساعت حدود یک سانتی متر گشادتر خواهد شد.
مرحله دوم: زایمان
چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشد تا کودک پا به دنیا بگذارد. در این مرحله از مادر خواسته می شود تا به خود فشار بیاورد. نکته ای که وجود دارد این است که مادر نباید فشاری به صورت خود وارد کند. کم شدن میزان فشار از پاره شدن واژن پیشگیری می کند.
بعد از خارج شدن سر نوزاد، ما بقی بدن نیز به آرامی خارج خواهد شد و مجاری تنفسی تمیز می شوند (البته در صورت لزوم)
مرحله سوم: انتقال جفت
بعد از به دنیا آمدن نوزاد، مادر احساس راحتی و آرامش بیشتری خواهد داشت. در این مرحله، نوزاد بر روی شکم و یا بازوی مادر گذاشته می شود. جفت نیز طی پنج تا سی دقیقه خارج خواهد شد. در این مرحله، مادر باید سعی کند به نوزاد خود شیر دهد.
با به دنیا آمدن نوزاد از شدت و تعداد انقباضات و درد کاسته خواهد شد. پزشک به بررسی جفت می پردازد تا از سالم بودن آن مطمئن شود. هر گونه قطعه باقی مانده در رحم باید برداشته شود تا از بروز عفونت و خونریزی پیشگیری به عمل آید.
بعد از انتقال جفت، انقباضات رحم ادامه پیدا می کند تا رحم به اندازه نرمال و طبیعی خود برگردد.
در این مرحله، پزشک با ماساژ دادن شکم، از سفت شدن رحم مطمئن خواهد شد.
مراقبت های بعد از زایمان طبیعی
بعد از مرخص شدن از بیمارستان، تقریبا دوره نقاهت و مراقبت یک هفته ای در منزل در نظر گرفته خواهد شد.
در طول زایمان، پری نئوم ناحیه ما بین واژن و رکتوم دچار کشیدگی و پارگی خواهد شد. جهت تسکین درد می توان از کمپرس یخ در ناحیه مورد نظر استفاده کرد. بهتر است مادر به جای نشستن بر روی سطوح سفت، بالشتی را زیر خود قرار دهد.
بعد از زایمان، ترشح از واژن کاملا طبیعی است و راه خارج شدن هر گونه بافت اضافی و خون از داخل رحم می باشد. ممکن است روزهای اول بعد از زایمان، رنگ ترشح خونی باشد و به مرور صورتی رنگ و بی رنگ شود.
احساس انقباض در رحم تا چند روز بعد از زایمان کاملا طبیعی است. ممکن است درد هنگام شیر دادن به کودک بیشتر احساس شود. چرا که آزاد شدن مواد شیمیایی از بدن باعث تنگ شدن رحم می شود.
یبوست، یکی از عوارض شایع زایمان است. جهت پیشگیری از بروز یبوست توصیه می شود مادر تا می تواند آب و غذاهای نرم حاوی فیبر مصرف کند. البته در برخی موارد، احتمال بروز اسهال نیز وجود دارد. پارگی و کشیدگی عضلات و بافت رکتوم می تواند منجر به تولید گاز شود.
سه تا چهار روز بعد از زایمان، احتمال متورم شدن سینه ها وجود دارد. چرا که ماده ای به نام کلستروم در سینه ها در حال تولید می باشد، ماده ای مغذی که به تقویت سیستم ایمنی نوزاد کمک می کند.
آیا زایمان طبیعی باعث افتادگی رحم می شود؟
نگرانی بسیاری از خانم ها از زایمان طبیعی به دلیل شل شدن و افتادگی رحم است. اغلب فکر می کنند که اگر زایمان طبیعی انجام دهند، دچار بی اختیاری ادرار یا افتادگی مثانه می شوند، اما دلیل اصلی که باعث بروز این مسائل می شود، شل شدن عضلات کف لگن است. برخی از افراد به صورت ارثی و مادرزادی دارای کف لگن شلی هستند. توضیحات بیشتر را از زبان متخصص زنان و زایمان دکتر ندا حاجیها ببینید و بشنوید.
مزایای روانی زایمان طبیعی
دوره بهبودی بعد از زایمان طبیعی بسیار کوتاه تر از زایمان سزارین می باشد این کوتاه بودن دوره باعث می شود مادر حالت عصبی کمتری داشته باشد. مادری که زایمان طبیعی داشته باشد حس قدرت دارد و احساس می کند در تولد فرزند خود نقش داشته. اما در زایمان سزارین مادر عملا کاری نمی کند و این می تواند از لحاظ روانی تاثیر بدی روی مادر بگذارد.
مزایای جسمانی زایمان طبیعی
زایمان طبیعی برای نوزاد امن تر است. زمانی نوزاد به صورت طبیعی دنیا آید در معرض میکروب های واژن به نام لاکتوباسیلوس قرار می گیرد اما اگر با زایمان سزارین به دنیا آید با زائده های پوستی که حاوی استافیلوکوک هستند روبه رو می شود و این می تواند برای نوزاد خطرناک باشد. همچنین بعد از سزارین مادر می تواند با تاخیر در شیردهی مواجه شود.
دلیل عمده برای عدم توانایی زایمان به صورت طبیعی
اگرچه برخی از مادران درخواست عمل سزارین دارند اما در برخی موارد نیز پزشکان این عمل را توصیه می کنند. اولین دلیل این است که مادر تصور می کنند آن طور که باید آماده زایمان نیست به طور مثال ممکن است به دلایلی دهانه رحم به حد کافی باز نشده باشد یا اینکه نوزاد در وضعیت عادی قرار نداشته باشد. در شرایطی که بعد از ساعت ها نوزاد خارج نشود پزشک عمل سزارین را تجویز می کند. البته اگر در زایمان پیشین مادر عمل سزارین انجام داده باشد پزشک معمولا توصیه می کند که این بار هم به همین روش عمل کند.
برخی از مادران برای بازگشت به حالت عادی به زمان بیشتری نیاز دارند. بسیاری از افراد اعتقاد دارند اگر مادر عمل سزارین انجام دهد نمی تواند پس از تولد نوزاد با او تماس بدنی برقرار کند. این ارتباط برای تنفس، عملکرد قلب و دمای بدن نوزاد بسیار مفید است. در هر دو زایمان طبیعی و سزارین اگر مادر یا نوزاد حال مساعدی نداشته باشند، فورا مادر را از فرزند جدا کرده و مداوا را انجام می دهند.
پیشنهاد مطالعه : آنچه خانم های باردار باید از ویروس کرونا بدانند
چه کسانی زایمان طبیعی راحتی دارند؟
این مساله برای خیلی از خانم ها سوال است که چه کسی می تواند زایمان طبیعی راحتی داشته باشد. افرادی که فرزند آنها خیلی درشت نباشد و در حالت طبیعی خود قرار گرفته باشد می توانند زایمان خوبی داشته باشند. کسانی که دچار اضافه وزن بیش از حد نشده باشند و فشار خون آنها بالا نرفته باشد. کسانی که دهانه واژن آنها به اندازه کافی باز شود و راه ورود نوزاد سهل باشد. معمولا پزشک زنان می تواند با معاینه خانم های باردار تشخیص نوع زایمان را بدهد.
تجربه زایمان طبیعی راحت
بسیاری از افراد که برای زایمان طبیعی از قبل اقدامات را انجام می دهند معمولا می توانند زایمان راحتی را تجربه کنند. قبل از زمان بارداری و از ابتدای آن با پزشک خود مشورت کنید. سعی کنید آمادگی جسمانی خود را حفظ کنید. اغلب کسانی که قبلا تجربه زایمان طبیعی داشته اند برای بار دوم زایمان راحتتری را تجربه خواهند کرد. کسانی که برای بار اول زایمان می کنند خوبست از لحاظ روانی همراه خود کسانی را داشته باشند که بتواند به آنها آرامش بدهد. احساس آرامش و غلبه بر شرایط در هنگام زایمان طبیعی به مادر می تواند کمک بسیاری کند.
پارگی زودررس کیسه آب
پاره شدن کیسه آب یکی از مواردی است که ممکن است در دوران بارداری رخ بدهد. در چنین مواقعی فورا باید به پزشک زنان خود مراجعه کنید.
پارگی کیسه آب معمولا بعد از هفته ۳۸ بارداری اتفاق می افتد که این امر می تواند علامت زایمان باشد. اما اگر این پارگی زودتر از ۳۸ هفتگی اتفاق بیفتد می تواند موجب تولد زودرس نوزاد شود که به آن پارگی زودرس کیسه آب گفته می شود. معمولا در بارداری های نرمال و طبیعی کیسه آب بعد از شروع دردهای زایمانی پاره می شود.
کلام آخر
در پایان این که زایمان طبیعی تجربه متفاوتی را برای مادر به همراه خواهد داشت و این تجربه با انتخاب بهترین متخصص زنان و زایمان با تجربه شیرین تر نیز خواهد شد.
سلام خدمت خانم دکتر عزیزو مهربان وزیبا وبسیییییارخوش رو.
وای خدا شما چقد خوب ومهربون هستین.من اتفاقی سایتتون دیدم خیییلی مشتاق شدم شمارو از نزدیک ببینم.من شیراز هستم دارای دو فرزند که هردو سزارین شدم دومی بی حس شدم که خیلی لذت داشت.دکترم خانم دکتر فاطمه کاووسی هستن.اونم مثل شما بسیار خوش رو هستن.
عزیزم انشااله که همیشه لبتون خندون وسلامت باشین وبه مریضاتون انرژی بدین.
انشالله که فاطمه زهرا نگهدارتون باشه.
خیییلی دوس داشتنی هستین????????????????????????????
سلام ممنون از شما بخاطر پیام گرم، صمیمی و زیباتون عزیزم
همیشه سلامت و زنده باشی و خدا بچه های گل تو حفظ کنه
سلاتم خانم دکتر حال شما خوبه، من دوتا کیست دارم ۴و ۵ثانتی خیلی درد دترم دکتر قرص داد رفع نشد انگاری دو روز دیگه میخواست بشه دو هفته که من پریود نشدم ولی امروز خونریزی افتادم ،بدنم به شدتخیلی زباد درد میکنه، حرفای مادر شوهرم و خالش و بقیه پشت سرم اذیتم میکنه ،چی کار کنم برای مشکلم ،خیلی بچه دوس دارم، کمکم کنین لطفا.
حتما حضوری به پزشک مراجعه کنید درمان میشید نگران نباشید