آیا فیبروم های رحمی خطرناک هستند؟
فیبروم های رحمی شایع ترین توده های رحم می باشند که خوشبختانه اغلب توده های خوش خیم تلقی می شوند و گرایش آنها به بدخیمی بسیار کم است. توده های خوش خیم رحم یا فیبروم که اصطلاحا میوم هم به آنها گفته می شود در بخش های مختلفی از رحم مانند دیواره داخلی یا خارجی رحم رشد میکنند. اگر فیبرومها در خارج از رحم رشد کنند میتواند بر روی اندامهای تحتانی بدن مانند روده، مثانه، معده و حتی کلیه نیز تحت تاثیر قرار دهد. فیبروم ها معمولا درمان دارویی ندارند و صرفا زمانی نیاز به درمان پیدا می کنند که بیمار دچار علائم خاصی شود.
محتوا
علائم وجود فیبروم
معمولا این فیبروم ها با علائمی همراه هستند که اغلب شامل موارد زیر است:
- دردهای لگنی
- تکرر ادرار
- اشکال در دفع و یبوست
- احساس درد هنگام نزدیکی
- خونریزی های شدید و طولانی مدت در دوران قاعدگی
چه کسانی به فیبروم رحم مبتلا می شوند؟
از آنجاییکه فیبروم های رحمی یکی از شایع ترین بیماری ها در بین خانم ها می باشد، هر خانمی ممکن است در طول زندگی خود به فیبروم رحمی مبتلا شود. اما گاهی اوقات این فیبروم ها به قدری کوچک و بدون علامت هستند که فرد هیچ وقت از وجود آن در بدن خود مطلع نمی شود.
با پیشرفت های فراوانی که امروزه در حوزه تشخیص بیماری ها صورت گرفته است، اما هنوز علت به وجود آمدن فیبروم رحم مشخص نیست اما به نظر می رسد رشد این فیبروم ها وابسته به ترشح هورمون های زنانه در بدن باشد.
عوامل دیگری ممکن است در بروز این فیبروم ها تاثیر گذار باشد که شامل:
- حاملگی
- سابقه خانوادگی
- قاعدگی زودرس
- مصرف بیش از حد قرص های جلوگیری از بارداری
فیبروم رحم در بارداری
- در صورتی که خانم ها در سنین پایین تر(سنین باروری) دچار فیبروم شوند به دلیل اینکه اطلاعی از نحوه رشد فیبروم در دسترس نمی باشد بهتر است قبل از بارداری به وسیله سونوگرافی از وجود فیبروم اطمینان پیدا کرد و محل دقیق فیبروم را شناسایی کرد سپس تصمیم گرفته شود که آیا فیبروم باید خارج شود یا خیر.
- وجود فیبروم هایی با اندازه های یک یا دو میلی متر که در سونوگرافی در رحم رویت می شود نگران کننده نیستند اما باید به طور منظم تحت نظر متخصص زنان باشند و هر سه تا ۶ ماه یک بار سونوگرافی های متناوب انجام شود تا سایز میوم تحت نظر قرار گیرد.
چه زمانی فیبروم ها نیاز به جراحی پیدا می کنند؟
درمورد جراحی فیبروم ها قبل از بارداری ذکر این نکته ضروری است که:
- تنها فیبرومهایی باید جراحی شود که آسیبی به بدن بیمار وارد نمی کند و در بارداری اختلالی ایجاد نمی شود.
- معمولا فیبروم های بالای ۵ سانتی متر داخل جداره رحم و یا فیبروم های زیر مخاطی که در داخل حفره اندومتر برجسته شده اند.
- فیبروم هایی که مانع لانه گزینی جنین و موجب زایمان زودرس و سقط می شوند.
جراحی فیبروم ها یا به روش هیستروسکوپی یا لاپاراسکوپی یا جراحی باز انجام می شود. اما انتخاب نوع جراحی کاملا وابسته به سایز و محل فیبروم می باشد. همچنین پزشک با توجه به میزان مهارتش در هر یک از روش های جراحی که ذکر شد می تواند با ایجاد کمترین میزان خونریزی و چسبندگی یک جراحی مفید انجام دهد.
درمان فیبروم رحم
در صورتی که فیبروم یا میوم رحمی که به طور اتفاقی در سونوگرافیهای یک خانم کشف شده، مشکلی برای او ایجاد نکند و علامتی نداشته باشد، درمانی خاصی برای فیبروم اتخاذ نمی شود، اما گاهی ممکن است این فیبروم ها بزرگ شوند یا در محلهایی از رحم قرار گیرند که از رشد جنین در دوران بارداری جلوگیری کنند یا خونریزی ایجاد کنند. در این هنگام درمان فیبروم رحم ضرورت پیدا می کند.
به طور کلی فیبروم ها هیچ درمان دارویی ندارند اما گاهی ممکن است متخصص زنان به خانمهایی که در سنین بالاتر هستند، آمپول های یک ماهه یا سه ماهه از سوی تجویز کند تا از رشد فیبروم جلوگیری کرده و فیبروم را کوچکتر کند.
مصرف قرص های ضدبارداری تاثیری بر روی فیبروم ندارندد اما از آنجاییکه منشا تشکیل فیبروم ها هورمونی است ممکن است مصرف این قرص ها برخی از فیبروم ها را بزرگتر کند.
تا فیبروم از بدن خارج نشود، به پاتولوژی فرستاده و بررسی نشود مشخص نمی شود چه نوع هورمونی موجب تشکیل فیبروم شده است.
جراحی هیسترکتومی برای خارج کردن فیبروم های رحم
فیبروم رحم و کیست تخمدان چه تفاوت ها و شباهت هایی دارند:
فیبروم ها تنها در داخل رحم رشد می کنند و در داخل تخمدان نیستند. بسته به محل رشد فیبروم ها ممکن است برخی از آنها لوله های فالوپ را درگیر کنند و موجب ناباروری شده و بارداری را به تعویق بیندازند.
اما هم کیست تخمدان و هم فیبروم ها منجر به بزرگ شدن شکم و ایجاد درد در ناحیه لگن می شوند. با توجه به اینکه دام قسمت از بدن شما درد می کند متخصص زنان می تواند تشخیص ددهد که مشکل شما وجود کیست است یا فیبروم. بنابراین با وجود هرگونه احساس درد و ناراحتی فورا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
سوالات پرتکرار فیبروم های رحمی
نتیجه گیری
فیبروم ها جزء توده های خوش خیم رحم می باشند در اکثر مواقع مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند. اما خانم هایی که به فیبروم مبتلا هستند باید به این نکته دقت کنند که حتما باید تحت نظر متخصص زنان و زایمان خود باشند. هر شش ماه یک سونوگرافی لازم را انجام دهند تا به صورت مداوم فیبروم رحم مورد بررسی قرار گیرد. سعی بر این است تا جایی که ممکن است با درمانهای هورمونی در صورت امکان و بسته به نوع و محل قرار گیری فیبروم ها، درمان را آغاز کرد اما در صورت نیاز و بر اساس صلاح دید پزشک ممکن است از روش جراحی فیبرومها استفاده شود.
با سلام
در بررسی سونوگرافی مادرم
متن سونوگرافی دقیقا به صورت زیر میباشد
تعداد متعددی توده های هیپراکوژن و هیپواکوژن اینترمورال که بزرگترین دارای قطر میلیمتر میباشد (میوماتوز)
خط اندومتر با ضخامت ۱۲ میلیمتر در وسط آن دیده میشود
ابعاد اندکسها طبیعی بوده
درمتن اندکس راست فولیکول بالغ بقطر ۲۲ میلیمتر دیده شد
ایشون ۴۹ سال سن دارند از دو دکتر مشاوره گرفتیم که نظر دادند باید رحم خارج شود و مادرم با برداشت رحم مخالف هستند
آیا امکان خارج کردن تمام فیبریومها بدون برداشت رحم امکان پذیر میباشد یا میتوان فقط فیبریومهای بزرگتر رو خارج کرد؟؟
لطفا راهنمایی کنید
سلام لطفا به همراه جواب سونوگرافی به مطب مراجعه کنید
سلام خسته نباشید مادر من ترشح داره ۲ روز پیش رفته کورتاژ کرده مادرم میترسم که سرطان فیبرم داره ما باید چیکار کنیم
سلام دوست عزیز
وجود چنین شرایطی نیازمند بررسی می باشد بهتر است برای تشخیص دقیق تر حضورا به متخصص زنان مراجعه نمایید.
داروی ساپوژکس برای درمان فیبروم استفاده میشه؟ چندین نفر استفاده کردند میگن بهبود پیدا کردند ممکن است جواب بده؟
سلام دوست عزیز
گاهی اوقات درمان فیبروم با داروها می باشد اما بایستی بدانید مصرف هر دارویی بدون بررسی و تشخیص پزشک نه تنها نمی تواند موثر باشد بلکه ممکن است با عوارض همراه باشد. لذا از مصرف خودسرانه داروها بدون تجویز پزشک بپرهیزید.
سلام من تازه سونوگرافی دادم و تو سونوگرافی نوشته میوم رحمی۱۰mmو همچنین کیست کوچک نابوتین به قطر۹mmدر ناحیه تحتانی رحم و ناحیه سرویکس رویت شد آیا این جای نگرانی دارد؟
مشکلی نیست
چه مدت بعد عمل فیبروم میشه اقدام به بارداری کرد ؟
یکسال صبر کنید و بعد اقدام کنید
سلام، فیبروم در حد ۱۱ در ۱۲ سانت ایا با دارو خوب میشه؟
یا حتما باید عمل بشه؟
قصد بارداری هم دارم.
سلام عزیزم فیبروم دارو نداره باید تحت مراقبت پزشکتون باشید